Bijzondere Verhalen

Nederland vs. Thailand

Nederland vs. Thailand

Aangezien ik geboren ben in Nederland en een Nederlands paspoort bezit ben ik een echte Nederlander.
Maar wat is tegenwoordig een “echte Nederlander”. Met zoveel invloeden van andere landen is er altijd wel iemand binnen de familie met buitenlands bloed.

Al vanaf mijn geboorte ga ik bijvoorbeeld al mee naar het thuisland van mijn moeder, Thailand. Mijn opa en oma en andere familieleden bezoeken.
En die Thaise invloeden krijg ik thuis mee van mijn moeder. Het mag geen verrassing zijn dat het koken letterlijk en figuurlijk met de paplepel is ingegoten.

Vis verkopen op de markt

In Thailand verkoopt mijn familie eten op de markt. Met name vis wat groot wordt ingekocht, schoongemaakt, gedroogd en verkocht wordt op de diverse marken rondom het dorp. Een hele klus zonder voorzieningen als een koelhuis en personeel.

Het enige wat er is zijn grote goed geïsoleerde koelboxen, en heel veel ijs! Om het zo vers mogelijk aan te bieden wordt de vis lang in leven gehouden en pas schoongemaakt vlak voordat er naar de markt wordt gereden. Grote kikkers worden vaak levend schoongemaakt. Dit klinkt verschrikkelijk, maar het is de enige manier om het zo vers mogelijk aan te kunnen bieden.

Hiernaast een foto van een voorbeeld van de gedroogde vis op zelfgemaakte bamboe gevlochten droogtafels. (En mijn man René in actie tijdens ons familiebezoek.) De regels in Thailand zijn iets minder streng als in Nederland zoals u kunt zien.

Mijn tante, neef en nichten hebben behoorlijk werk om alles klaar te maken en te kunnen verkopen op de regionale markten. En voor ons is het ook steeds weer een feest om de markten te bezoeken. Iedere markt heeft zijn charme, zo is er de weekmarkt op zondag bij de apenrots waar java apen loslopen en zo nu en dan wat van de lekkernijen te kunnen pakken.

In Nederland is de markt een totaal ander gezicht. Hier zijn we het gemak van supermarkten gewend en gunt men zich in het algemeen geen tijd om een markt te bezoeken.

Naast vis verkoopt mijn familie tegenwoordig ook diverse groenten, Thaise pepers zelfs gerechten.

Stukje Thailand naar Nederland

Ondanks dat ik graag bij mijn moeder Thais ging eten en een sterke connectie met Thailand voel heb ben ik op school een heel andere kant op gegaan. Namelijk de kinderopvang. Eerst op een kinderdagverblijf en vanaf 2013 voor mijzelf als gastouder. Echter kruipt het bloed waar het niet gaan kan en ben ik steeds meer gaan koken en specialiseren in de Thaise keuken. Eerst op eigen verjaardagen en later voor bekende. En nu breng ik met mijn Thaise kookworkshops een stukje Thailand naar Nederland. Ik krijg daar enorm veel energie van en de reacties die ik ontvang geven mij een heerlijk gevoel.

Met dank aan mijn moeder en Thaise familie dat ik deze genen hebben mogen krijgen.

 

Voetbal in Thailand: Chainat FC

Voetbal in Thailand: Chainat FC

Hoewel het niveau lang niet zo hoog is als in Europa, is de belevenis zeker niet minder.
Zelfs in de periode tussen de competities door wordt er veel gesproken door supporters over hun favoriete club. Ik heb het over VOETBAL.

Althans dit is wel het geval bij Chainat FC
Om één of andere reden ben ik Chainat FC gaan volgen. In één van mijn trips richting Thailand ben ik in deze provincie geweest en zag er enorme billboard met het team erop afgebeeld, eenmaal thuis gekomen in Nederland kwam ik de club tegen op een website waar voetbal standen over de hele wereld bijgehouden worden.

Lees meer