Leven in Thailand

Nederland vs. Thailand

Nederland vs. Thailand

Aangezien ik geboren ben in Nederland en een Nederlands paspoort bezit ben ik een echte Nederlander.
Maar wat is tegenwoordig een “echte Nederlander”. Met zoveel invloeden van andere landen is er altijd wel iemand binnen de familie met buitenlands bloed.

Al vanaf mijn geboorte ga ik bijvoorbeeld al mee naar het thuisland van mijn moeder, Thailand. Mijn opa en oma en andere familieleden bezoeken.
En die Thaise invloeden krijg ik thuis mee van mijn moeder. Het mag geen verrassing zijn dat het koken letterlijk en figuurlijk met de paplepel is ingegoten.

Vis verkopen op de markt

In Thailand verkoopt mijn familie eten op de markt. Met name vis wat groot wordt ingekocht, schoongemaakt, gedroogd en verkocht wordt op de diverse marken rondom het dorp. Een hele klus zonder voorzieningen als een koelhuis en personeel.

Het enige wat er is zijn grote goed geïsoleerde koelboxen, en heel veel ijs! Om het zo vers mogelijk aan te bieden wordt de vis lang in leven gehouden en pas schoongemaakt vlak voordat er naar de markt wordt gereden. Grote kikkers worden vaak levend schoongemaakt. Dit klinkt verschrikkelijk, maar het is de enige manier om het zo vers mogelijk aan te kunnen bieden.

Hiernaast een foto van een voorbeeld van de gedroogde vis op zelfgemaakte bamboe gevlochten droogtafels. (En mijn man René in actie tijdens ons familiebezoek.) De regels in Thailand zijn iets minder streng als in Nederland zoals u kunt zien.

Mijn tante, neef en nichten hebben behoorlijk werk om alles klaar te maken en te kunnen verkopen op de regionale markten. En voor ons is het ook steeds weer een feest om de markten te bezoeken. Iedere markt heeft zijn charme, zo is er de weekmarkt op zondag bij de apenrots waar java apen loslopen en zo nu en dan wat van de lekkernijen te kunnen pakken.

In Nederland is de markt een totaal ander gezicht. Hier zijn we het gemak van supermarkten gewend en gunt men zich in het algemeen geen tijd om een markt te bezoeken.

Naast vis verkoopt mijn familie tegenwoordig ook diverse groenten, Thaise pepers zelfs gerechten.

Stukje Thailand naar Nederland

Ondanks dat ik graag bij mijn moeder Thais ging eten en een sterke connectie met Thailand voel heb ben ik op school een heel andere kant op gegaan. Namelijk de kinderopvang. Eerst op een kinderdagverblijf en vanaf 2013 voor mijzelf als gastouder. Echter kruipt het bloed waar het niet gaan kan en ben ik steeds meer gaan koken en specialiseren in de Thaise keuken. Eerst op eigen verjaardagen en later voor bekende. En nu breng ik met mijn Thaise kookworkshops een stukje Thailand naar Nederland. Ik krijg daar enorm veel energie van en de reacties die ik ontvang geven mij een heerlijk gevoel.

Met dank aan mijn moeder en Thaise familie dat ik deze genen hebben mogen krijgen.

 

Wonen in Thailand

Wonen in Thailand

Wonen in Thailand, wat zijn de mogelijkheden
Dit betekent twee dingen. Ofwel je denkt er over of hebt al besloten om naar Thailand te verhuizen.
Werk, een vriendin, een beter klimaat, maakt niet uit. De duur van uw verblijf maakt wel uit, tenzij u ongelooflijk rijk bent, een lang verblijf in een 5-sterren resort of hotel kan een aardige aanslag zijn op uw portemonnee. Welke andere mogelijkheden zijn beschikbaar? Hier geef ik er een paar, te beginnen met de goedkoopste. Let op: de prijzen zijn slechts een leidraad en bovenop de eerste maand huur moet je vaak een paar maanden extra huur betalen als borg. De prijs is ook afhankelijk van de locatie. Bangkok is bijvoorbeeld zeerLees meer

Goede Doelen in Thailand

Goede Doelen in Thailand

Okee. U heeft een goede nachtrust gehad in een comfortabele hotelkamer, een lekkere warme douche en een 3-gangen ontbijt. Controleer uw zakken. Kontant geld? Ja. Pinpas? Ja.

Okee, nu is het tijd om wat te gaan winkelen.
Als je op de stoep staat van het dichtstbijzijnde winkelcentrum zit daar een vrouw met een zwaar gehandicapte zoon. Versleten kleren, de botten steken door hun huid en misschien behoefte aan een bad.

Ze zit met een gehavende tinnen beker en kijkt naar je met smekende ogen. Hoe durft ze de stoep te blokkeren waar jij op loopt. Je stapt om hen heen en Lees meer

Winkelen in Thailand

Winkelen in Thailand

Het is een cliché, maar Thailand is echt een waar winkelparadijs. Alles wat je maar kunt bedenken is te koop, vaak voor de helft van de prijs. Hecht u waarde aan uw geld of wilt u getild worden? Zoals met alles in het leven, zijn er twee kanten aan elk verhaal.

WAAROM IS HET ZO GOEDKOOP?
Door de reputatie in de ASEAN (Association of Southeast Asian Nations) heeft Thailand veel privileges. Eén daarvan is dat de Thaise bedrijven elektronica en andere goederen kunnen importeren uit andere ASEAN landen, meestal tegen belastingvrije prijzen. Het resultaat is dat de enige belasting die u betaalt als toerist op deze goederen is de Thaise BTW, die u kunt terugvorderenLees meer