Page content

article content

Eten in Thailand

Eten in Thailand, voor elk wat wils
Wanneer mensen het over Thais eten hebben, denken ze onmiddellijk aan zeer kruidige gerechten die je meteen naar een waterkraan doen gaan. Hoewel dit voor een heleboel Thaise gerechten geldt, zijn er honderden mogelijkheden voor degenen onder ons die geen gekruid voedsel kunnen eten.

Voeg daarbij toe de enorme hoeveelheid tropisch fruit en desserts die hiervan worden gemaakt en een steeds grotere invloed van Westers eten en kooktechnieken, doen u snel beseffen dat Thailand voedsel heeft voor elk wat wils.
Ongeacht waar u zich bevindt in Thailand, u bent nooit ver verwijderd van goedkoop en kwaliteitsvoedsel. Eten in Thailand kan overal of het nu langs de weg is, via verkopers of in goede restaurants. Dit is geen artikel van Thaise levensmiddelen, het is slechts een leidraad voor eten in Thailand. Om een lijst te maken van alle gerechten die dit prachtige land te bieden heeft, zou dat honderden pagina’s vergen.
etenopstraat
Op straat eten, wat zijn de risico’s

De tijd van eten uit een stalletje op straat en daarna een paar dagen ziek zijn, is gelukkig lang voorbij.
Het Ministerie van Volksgezondheid en de Thaise toeristeninstanties hebben hun krachten gebundeld en hebben het programma ”schoon voedsel, goede smaak” geïntroduceerd. Verkopers die deelnemen aan dit programma laten hun stalletjes periodiek controleren om te voldoen aan de normen van netheid, alsmede hun voedselverwerking en bereidingswijze. Wanneer u op zoek bent naar een goede plek om te eten, vooral in de buitengebieden, let dan vooral op het blauwwitte ”schoon voedsel, goede smaak” symbool.

Mai Pet
Nee, ik heb het niet over een hoofddeksel! ”Mai Pet” is in het Thais ”niet pikant”.
Zoals eerder genoemd, pikant eten staat boven aan de lijst van veel authentieke Thaise gerechten. Gelukkig begrijpen veel restaurants en straatverkopers dat een heleboel ”farangs” dit ultra gekruid voedsel niet aan kunnen. Dus als u iets besteld zoals Som Tam (pikante papaja salade) of Ruam Mit Talee (pikante zeevruchten salade) zullen zij in de meeste gevallen de hete pepers achterwege laten of gebruiken er slechts één of twee. Aan de andere kant, als u net als ik van pikant eten houdt, vertel de verkoper dan voor gemiddeld pikant ”Pet” of ” Pet Pet” voor héél pikant, wat zeer goed van smaak is en waarbij het zweet u uitbreekt.

De taalbarrière
Als u voor de eerste keer in Thailand bent en niet in een hotel verblijft met een buitenlandse taal menu, maak je geen zorgen. De meeste restaurants hebben foto’s van de maaltijden waar u uit kunt kiezen. Let vooral op de pepers die afgebeeld staan en vergeet niet het bovenstaande ”Mai Pet” als u niet zeker bent.
Bij stalletjes op straat en de kleinere restaurants staat het eten meestal tentoongesteld in grote schalen of in geval van noodle-verkopers hangt het vlees aan grote haken om uit te kiezen. Als ‘farang’ is het eenvoudig om gewoon aan te wijzen wat u wilt en een aantal vingers omhoog te steken voor de hoeveel porties u wilt.
Tot slot nog belangrijk om te vermelden, is dat veel Thai geen varkensvlees eten om religieuze redenen, in veel niet-gevogelte maaltijden zit varkensvlees. Dus als uw religie niet toestaat om varkensvlees te eten, vraag dan wat het is. MOE betekent in het Thais varkensvlees. Als je vraagt MOE?, en de ober zegt ja, dan krijg je varkensvlees.
markt
Verborgen juweeltjes: markten

Iets wat veel bezoekers naar Thailand nooit krijgen te ervaren zijn de enorme open lucht voedselmarkten in elke stad. Ze zijn hectisch, druk, heet en soms een beetje stinkend. Maar ze zijn de moeite waard voor een bezoek. Niet alleen om een andere kant van het Thaise leven te ervaren, maar ook om enkele van de goedkoopste, meest verse en lekkerste eten van Zuidoost-Azië te kopen. Vlees, groente en fruit zijn ’s nachts al vervoerd en warm voedsel wordt in de marktkraampjes bereidt.
Het is geweldig om te zien en te proeven van het fruit of andere etenswaren als nergens anders ter wereld en is zeer goedkoop. Voorbeelden hiervan zijn 1 kg verse bananen kost 20 baht (50 eurocent) of een bakje Gaeng Kiauw Wan Pu (milde groene kokosnootcurry met krab) voor 30 baht (75 eurocent). Dit zijn echt voor mij één van de favoriete plaatsen om voedsel te kopen.

Probeer het, misschien dat het u bevalt
Wanneer u voor het eerst in Thailand bent zult u snel ontdekken dat Thaise mensen dingen eten die u nooit zou overwegen thuis te doen. Sprinkhanen, brandmieren, krekels, kikkers, reuze waterkevers en ratten vormen slechts een klein aantal van deze dingen. Voordat u zich afwendt en zegt, “dat eet ik niet!” Probeer het te proeven. Ik zeg niet dat alles lekker smakelijk is hoewel sommige dat wel zijn….laten we zeggen een verkregen smaak. Maar vele van deze zullen u toch verrassen. Voor mij is er niets beter dan dan te kijken naar live Muay Thai op TV met een ijzig koud biertje en gebakken sprinkhaan. Ze verslaan pinda’s of zoutjes verreweg en zijn gezonder voor u.

Internationaal voedsel
Als u last heeft van heimwee of niet graag Thais voedsel eet, zijn er honderden restaurants en bars in toeristengebieden, evenals de grote hotels die tegemoet komen aan internationale gasten. Zelfs de drie grootste wereldwijde voedselketens zijn hier en pizzahutten worden ook steeds populairder, (maar onthoudt ”Mai Pet”).
Samen met deze, komen er overal ook steeds meer internationale stijl koffiebars, met topkwaliteit Doi Tung of Laotiaanse koffie tezamen met sandwiches enz. De prijzen hiervan liggen meestal hoger in vergelijking met Thais eten.
Als laatste: Ongeacht uw voedselvoorkeur vindt u altijd wel iets om uw honger te stillen.
Een open geest kan de deur openen naar geweldige smaaksensaties.
Eten in Thailand is een genot als je weet waar je moet zijn.

Comment Section

0 reacties op “Eten in Thailand

Plaats een reactie


*